dimecres, 19 de març del 2014

CAPÍTOL 19: TRETZENA TROBADA. A L’HOTEL ESTELA DE SITGES


Els membres de la Comissió Organitzadora continuàrem les reunions mensuals a la cerveseria “Alt Heidelberg”. El dia 15 de gener canviàrem de lloc per fer una reunió... gastronòmica: Mercè Serrat, Josep Maria Pujals, Magda Ribera, Elena Massot i Antoni Llop.
_______


La tretzena trobada canvià d’aires, però continuà a la vora del mar. El lloc escollit fou Sitges, una de les poblacions més boniques de Catalunya, i la seu, l’hotel Estela, un dels millors de la Vila.


    Al primer pla, l’hotel Estela, al costat del port d’Aiguadolç de Sitges.

L'elecció del lloc seguí aquesta seqüència:  el copropietari de l’hotel és Francesc Castellví (Paquito, pels amics); Manuel Rabassa, amic de joventut, em va invitar a la inauguració d’una exposició d’aquarel·les que va fer a l’hotel i vaig retrobar-me amb Castellví; buscàvem hotel a Barcelona sense èxit; una insinuació fou suficient perquè Castellví donés totes les facilitats.


Per primer cop a les trobades, l’amfitrió era a la vegada el convidat. Francesc Castellví ha convertit el seu hotel en un Museu i actualment és un mecenes que té sota la seva tutela més de 400 pintors i escultors. Com diu ell mateix: “Sóc un Mèdicis a la catalana”. “Made in Riba-Roja”, afegiria.


L’hotel Estela, també anomenat “Hotel de l’Art”, és únic al món. Fou conegut arreu perquè -amb motiu de la celebració a Sitges del Centenari del Modernisme, any 1992-, el pintor Antonio Xaus es tancà durant dos dies a l’habitació 105 i va pintar les parets, els llençols i les tovalloles. El que per a Xaus fou un acte de provocació,  esdevingué per a l’hotel el primer pas d’un camí que l’ha dut a convertir-se en un niu d’art. No hi ha cap racó sense obres d’art, fins i tot n’hi ha a les parets del garatge. Entre els artistes hi figuren Josep Maria Subirachs, Grau Garriga, Josep Puigmartí, Lorenzo Quinn, a més d’altres.

La trobada se celebrà el diumenge dia 26 d’octubre.


Va fer un dia magnífic. La gent es banyava a la cala que hi ha davant de l’hotel.
Els 125 flixancos arribaren d’hora perquè s’organitzà una visita  a les habitacions de l’hotel, que podia ser guiada o lliure. Cada habitació porta el nom de  l’autor que l’ha pintat.

Davant de l’hotel: Carmelo Guiu, Mercè Serrat, Josefina Coballes, Àngel Coballes, Isabel Zapater, Mercedes Bel i Joan Antoni Mur.
Pablo Méndez (a.c.s.), Cèlia Barbero, Anna Maria Barbero i Juanjo Bru. Al darrere es pot veure l’escultura de Sant Jordi, obra de Dalí; fins i tot el carrer és ocupat per l’art.
Durant la visita a les habitacions de l’hotel,  Victor Corbella, Albert Jordà i Benvingut Armora van guaitar pel balcó.
El vestíbul de l’hotel –una galeria d’art- fou el lloc d’encontre. A la primera fila: Flora Treig, Dolors Miró, Teresa Cortés, Mari Carme Ruiz i Manuel Cortés. A la segona fila: Francesc Castellví, Ramon Masip (a.c.s.), Agustí Garcia, Carme Cortés i Lluís Díez.

 Cristi Torres i Maria Buenavista es retrobaren amb Francesc Castellví. 
Concepció Sanjuan (filla de l’alcalde Sanjuan), Agustí García, Josefina Rico i la seva mare Rosa Radúa (a.c.s.).
    Ramona, Miquel Àngel i Maria Dolors Pujals, amb Salvador Cañellas.
Silvia Niubó, Joan de Arcayne, Encarna Aguilera i Salvador Esteve, a l’escala del vestíbul, obra de Josep Maria Subirachs.
Un cop acabada la visita a les habitacions anàrem a la Sala Fènix, on ens esperava un esplèndid aperitiu: canapès vegetals i de pernil dolç, croquetes de pernil, brandada de bacallà, xarrup de crema de bolets i mini-pizzes. Acompanyat de cava i diversos refrescs. La visita a les habitacions de l’hotel i l’aperitiu facilità el contacte entre els assistents.
A la Sala Fènix estava exposat el quadre titulat “De Barcelona a Flix”, pintat expressament per a l’ocasió per Ricardo Moraga. L’ermita, el meandre i la barca estan als núvols que hi ha damunt de Barcelona. A la foto, Lena Ferrús i Elena Massot.
La Sala Cosmos estava  impecablement preparada pel dinar. Les parets plenes de quadres, les taules i les cadires adornades d’una manera exquisida i al centre de totes les taules hi havia una escultura diferent. Algú digué que semblava una boda.

Aurora Masip, la nostra excepcional portaveu, donà la benvinguda en nom de l’organització. Ens traslladà  al caliu del poble, aquesta vegada a través del que havia vist aquell mateix matí mitjançant la webcam que té instal·lat l’Ajuntament i que domina la placeta de l’Església.
 La relació preu-qualitat del dinar fou molt bona. De primer, “Suprema de Lluç amb salsa de bolets”; de segon, “Entrecot de vedella amb rúcula i crema de Mòdena”; de postres, crep de bescuit amb xocolata calenta. De begudes, vi blanc Chardonnay en bota de roure,  vi negre garnatxa centenària i vi de Gel.  Albert Jordà comentà que en els dinars que organitza a Tarragona pels jubilats és impossible trobar la mateixa relació preu-qualitat.
Enguany vaig fer prou mèrits per seure a la taula de les forces vives: Isabel Sala, Josep Maria Pujals, Josep Maria Sabaté Guasch, Pere Muñoz, Francesc Castellví, Dolors Miró, Carme Cubells i Mary Guerrero.
A les altres taules també hi havia flixancos de pes. Per exemple,   Joan Antoni Mur (flixanco de Sant Carles de la Ràpita i ex-diputat al Parlament de Catalunya) i la seva dona Mercedes Bel.
No va fallar Jaume Pros (secretari general de la Intercomarcal de CCOO a Tarragona), amb la seva dona Joana Aubanell.
Salvador Cañellas, cèlebre ex-corredor de motos i cotxes amb la seva dona Maria Dolors Pujals.
José Luis Peña (ex-director de la Fàbrica), al mig de Manuel Cortés i Lluís Díez.
             Antonio Almazor (copropietari de l’Hotel Estela) i la seva dona.
Anna Rodes (a.c.s.), la degana, que llavors tenia 94 anys i no havia fallat cap any. Amb Elena Massot (la seva filla), Magda Ribera i Josefina Rico.
Representació dels “flixancos dins la vila”: Josep Antoni Fauquer es va fer notar, com sempre. Portà exemplars de “La Veu de Flix”. A la foto, amb Agustí Garcia, un dels fixos.
  
    Josep Sánchez (fill del sastre Sánchez), amb la seva dona Paquita Ribera. 
Joaquin Giménez (periquito de tota la vida) i la seva dona Magda Salvadó, que tenen un peu a Sitges i l’altre a Flix.

Jaume Caballé, Joana Maria Moreno, Francisco Almacellas (ex-president de la Peña “Los Audaces” i ex-conductor de “la Pachanga”) i Alfred Blas. 
Maria Pilar Mur (filla de Peret, que tenia el bar a la plaça dels Peixos, on ara hi ha la cansaladeria) i Carme Cortés (de l’espardenyeria del carrer Victòria, ara Gombau).
Àngel Coballes, que ha vingut a totes les trobades des de Madrid, i que va ser proclamat “el més collonut dels flixancos fora vila”, amb la seva germana Josefina.

Ramon Aresté va gaudir especialment, com a pintor, de l’hotel. Amb la seva dona Alba Montagut.
Rafa Rubio amb Assumpció Garciapons, una de les protagonistes de la foto histórica.
Ramon Sabaté i Mercè Franch, durant molt de temps flixancos fora vila i ara flixancos del poble.
A l’hora del cafè començaren els parlaments i els homenatges. Per primera vegada  el convidat fou l’amfitrió. Francesc Castellví és un “self-made man” de la veïna Riba-Roja d’Ebre, a qui la premsa qualifica de “tauró empresarial per professió i convicció”, i segons ell “un Mèdicis a la catalana”. Molt emocionat ens recordà els seus començaments a Flix de mans del Sr. Barbero: “Vaig entrar a totes les cases del poble durant 20 anys”; “a Flix vaig acabar l’adolescència i em vaig fer empresari”. Ens parlà de la seva relació amb el món de l’art i, per acabar, va pronosticar que la crisi actual afectaria els nostres fills però no a nosaltres.

La Comissió organitzadora agraí a Castellví la seva generosa col·laboració en la trobada amb una placa i dues entrades per anar a escoltar Beethoven al Palau de la Música. 
Tot seguit Pere Muñoz, alcalde de Flix i senador a Madrid, ens parlà, entre d’altres coses, del 10%  d’estrangers que hi ha a  Flix, de la visita al poble de la filla del Dr. Müller i de la intervenció flixanca al programa “Boira negra” de TV3.
Els meus companys de la Comissió Organitzadora em van sorprendre amb una placa felicitant-me per haver guanyat el concurs de narrativa “Lo Flix d’abans” d’enguany, amb un treball sobre el meu pare. Úrsula Jaumot em  lliurà la placa i Aurora Masip  comentà el que  el Dr. Pujals representà per a molts flixancos durant els 38 anys que va ser metge del poble. A la foto, amb la meva dona, Isabel Sala.
També es va fer un merescut homenatge a Àngel Coballes, que ha vingut a totes les trobades des de Madrid. Va invitar-nos a la  trobada que faran els flixancos de Madrid el proper any; Aurora Masip serà la convidada.
Al final es repartiren les litografies numerades del quadre “De Barcelona a Flix”, obra de Ricardo Moraga i obsequi de Francesc Castellví.
                                    El certificat de la Litografía.
       La tradicional foto dels últims en marxar, al vestíbul de l’hotel.
Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 342, pàgines 15-17, octubre de 2008. Crònica de Josep Maria Pujals.
________


FOTO HISTÒRICA: Dilluns de Pasqua de l’any 1959, a l’Ermita: Dempeus, des de l’esquerra: Josep Maria Pujals, Marilú Zarranz, Vicenç Cortina, Paquita Heras, Olga Sales, Ramon Alabart, Montse Pablos i Mode Julià. A terra: Assumpció Garciapons, Alberto Estadella i Carmelo Guiu. Després de 49 anys, Josep Maria Pujals, Assumpció Garciapons i Carmelo Guiu, vingueren a la trobada d’enguany. Olga Sales, Ramon Alabart, Montse Pablos i Mode Julià, també vingueren a d’altres trobades. (Foto de Carmelo Guiu).

ALGUNES NOTÍCIES FLIXANQUES A PROP DE LA TROBADA:

- 9 de març: En les eleccions generals, Pere Muñoz, alcalde de Flix, fou escollit senador de l’Estat Espanyol per l’Entesa Catalana de Progrés.
-      -- 17-18 de maig: El Club Patí Flix, campions d’Espanya de categoria aleví.
-       6 de setembre: Una manifestació, convocada per SFF-CGT,  protestà a l’estació de Flix per la decisió d’ADIF de deixar sota mínims el servei a les estacions d’Ascó, Flix i Riba-roja.
-       10 d’octubre: El Conseller Huguet inaugurà a Flix el Centre Tecnològic de Manresa, instal·lat al Centre d’Empreses de Flix.
-       Octubre: Montse Banegas publicà la seva primera novel·la, titulada “Una dona incòmoda”.
-       8 de novembre: Inauguració de les noves instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Flix, ubicades a la Devesa.
-       Edició del poemari “L’himne d’aquest matí”, d’Albert Guiu.
-       El pregoner de la Festa Major fou Joan Enric Castellví Santamaria i les pubilles, Marta Munté, Marina Llurba, Carlota Català i Marina Ballestero.
________


PER FALTA D’ESPAI, EN EL PROPER CAPÍTOL ACABAREM D'EXPLICAR LA PRIMERA TROBADA A SITGES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada