dissabte, 1 de març del 2014

CAPÍTOL 18: DOTZENA TROBADA. LA SEGONA A TARRAGONA.

RESUM:
Data: 21 d’octubre de 2007.
Lloc: Hotel Imperial Tarraco de Tarragona.
Nombre d’assistents: 125.
Personatges convidats: Josep Maria Sabaté Guasch, Director del Servei Català de la Salut i l’escriptor Andreu Carranza.
Acte cultural: Pel matí es proposà una visita al centre històric. Després de dinar, xerrades de Josep Maria Guasch i Andreu Carranza.
Representant institucional: Pere Muñoz, alcalde de Flix.
Ball: A càrrec del disc-jockey de l’Hotel.

_______________


La trobada de l’any anterior, celebrada a Tarragona, fou un èxit;  per això es decidí repetir-la, i en aquest cas no es va complir el refrany “nunca segundas partes fueron buenas” que en català seria “Qui la copia, la caga”. Rosa Maria Grau i companyia es van cuidar de que la còpia també fos bona.




Se celebrà el dia 21 d’octubre , la seu també fou el saló Noble de l’hotel Imperial Tarraco,  espai que ofereix unes vistes magnífiques del port de Tarragona. Vingueren 125 flixancos.

Enguany foren dos els personatges convidats:


Josep Maria Sabaté Guasch, director del Servei Català de la Salut. A la foto amb la seva dona, Mari Guerrero.


El nostre escriptor més celebrat, Andreu Carranza, que acabava d’arribar de Frankfurt, on s’havia celebrat la Fira del Llibre, dedicada aquell any a la llengua i la cultura catalana. A la foto, amb la seva dona Rosa Maria Gisbert i el seu fill, Pol, que també va ser protagonista de la trobada, com veureu més endavant.


El representant institucional fou Pere Muñoz, alcalde de Flix, que acabava d’arribar de “l’entretinguda” Conferència Nacional d’ERC, celebrada el dia anterior. Encara no havia aparegut l’Oriol Junqueras...  A la foto, acompanyat per la seva dona, Carme Cubells.

També van venir  d’altres rellevants personalitats públiques del nostre poble:


Xavier Sabaté, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona. A la foto, amb Montse Boronat.


Aurora Masip, Directora General de Comunicació de la Generalitat. A la foto, amb els seus pares, Flora Treig i Ramon Masip (a.c.s.), acompanyats per Pere Patx.


Jaume Pros, secretari general de la Intercomarcal de CCOO a Tarragona. A la foto, amb Celia Barbero i Joana Aubanell, la seva dona.

Fou la trobada en què el “Flix power” de la política ha estat més present.


Al migdia els flixancos començaren a ocupar la Rambla fins al balcó del Mediterrani. Als peus del monument de Roger de Llúria podeu veure  Maria Riera, Miquel Jardí (pare i fill), Joan Josep Agramunt, Jaume Santamaria, Anna Tarragó, Juan Antonio González, Josep Maria Taribó i Salvador Virgili.


A partir de la una, els assistents començaren arribar davant de l’hotel. Allí s’iniciaren les primeres converses.


Davant de l’hotel: Eduard Torres i dona, Josep Maria Taribó, Manel Llecha, Rosa Maria Gisbert, Antoni Llop, Josep Maria Pujals, Andreu Carranza i el seu fill Pol, i Carmelo Guiu.


                    Vista del saló Noble de l’hotel, ple com un ou.


Aurora Masip presentà l’acte. És un gran honor pels flixancos fora vila compartir la portaveu amb el Govern de la Generalitat... Però que consti en acta que nosaltres la vam fitxar primer!!! Fa molt anys que ens acompanya i, sense repetir-se, les seves paraules ens transporten a les essències flixanques.


Tot seguit, Lourdes Pujals digué unes paraules en nom dels flixancos de Tarragona. D’entrada els micròfons de l’hotel no funcionaven, i calgué de fer el parlament a pèl.

Començà el dinar amb un aperitiu acompanyat d’una copa de cava. Després fideuà i entrecot de vedella a la salsa de formatge. De postres, gelat de nous amb xocolata.


En el transcurs del dinar arribà un magnífic ram de roses vermelles per a Cèlia Barbero perquè, a més del seu Sant, era el dia del seu aniversari. Per força havia de ser un ram fora de sèrie!

A l’hora del cafè començaren els parlaments -que foren molt llargs-, però diria que no es van fer pesats.


El primer convidat a intervenir fou Josep Maria Sabaté Guasch. “El nostre poble és molt més gran que d’altres perquè té la gent molt escampada” va dir, “i aquesta realitat també forma part del patrimoni de Flix”. Exposà la seva trajectòria professional vinculada a la gestió dels serveis de la salut. Personalment, li he d’agrair el record que va tenir del meu pare (lo “sinyó” Pujals) i els elogis que li va dedicar: “He de manifestar que la meva mare i jo li devem la vida”, “Crec fermament que fou un veritable agent de Salut Pública que cobria molts espais que avui els han d’ocupar diversos professionals de moltes disciplines i, probablement, amb menys autoritat”.


L’altre convidat fou Andreu Carranza, personatge molt singular. “Roba rucs” de Flix, que de petit volia ser bisbe i després músic, que ha treballat en cinquanta mil oficis, fins arribar a ser un escriptor consagrat, traduït fins i tot al japonès, i que a través de “Lo gitano blanc” ha vist acomplert el seu desig de petit de ser músic. Va venir amb Rosa Maria Gisbert, la filla de Benito (sempre ho deixa ben clar). Declarà estar fascinat amb la filosofia de la Trobada, que qualificà de romàntica.


Després del parlament, Andreu Carranza signà més de 15 exemplars del seu últim llibre “La clau Gaudí”, cedits per la Llibreria Bagés, que es posaren a la venda allí mateix i s’esgotaren en un tres i no res. Més n’hagués portat….


L’alcalde Pere Muñoz ens explicà les constants millores del poble, inclosa la construcció de la Residència per a la gent gran, que  aquesta vegada semblava que anava de debò, com així va ser.


Tot seguit tocà el torn als espontanis. Mercè Marin recità un poema dedicat a la Trobada i un monòleg de collita pròpia.


Josep Sabaté Sánchez (a.c.s.), dirigí el cant de “L’Emigrant”, entonat magníficament pels assistents.


Pol, el fill d’Andreu Carranza, cantà la cançó “L’oli d’Ascó”, composada pel seu pare, provocant les rialles dels assistents.


Encara va haver-hi algú que s’animà a participar al ball, que començà amb un “corrido mejicano” i acabà amb la nostrada rotllana.


           Els últims en marxar ens férem la foto tradicional.

Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 331, pàgines 14-15, mes d’octubre de 2007. Crònica de Josep Maria Pujals.


FOTO HISTÒRICA. Any 1953: Colla Sardanista “Amunt i crits”: Josep Sabaté i Elba Vilanova, Josep Ardèvol i Josefina Larrosa, Josep Maria Sabaté Pena i Teresina Guasch, Armengol Torres i Rosita Sabaté.  Després de 54 anys, Josep Maria Sabaté Pena i Teresina Guasch van venir a la trobada. Elba Vilanova i Rosita Sabaté també van venir a d’altres trobades. (Foto de Victor Sabaté Torreblanca).

NOM DELS ASSISTENTS:

1. J.M. Adelantado. 2. Juanjo Agramunt, 3. Jaume Aguilar, 4. Rosa Albesa,  5.Teresa Albesa, 6. Àngel Fortuño, 7. Eugènia Ribera, 8. Antonio Arbonès, 9. Ramon Aresté, 10. Benvingut Armora, 11. Rosa Maria Arraez, 12. Marcel Bagés, 13. Joan Batiste Bagés, 14. Immaculada Baños, 15. Anna Maria Barbero, 16. Cèlia Barbero, 17. Magí Benet, 18. Antonio Villar, 19. Alfred Blas, 20. Gregori Blas, 21. Maria Buenavista, 22. Montse Boronat, 23. Paquita Bové, 24. Juanjo Bru, 25. Josep Capdevila, 26-27-28. Andreu Carranza, esposa i fill, 29. Josep Casadó, 30. Mariano Casadó, 31. Magda Cervelló, 32. Inés Cervelló, 33. Josep Antoni Ciuraneta, 34. Maria Clua, 35. Teresa Clua, 36. Mercedes Congost, 37. Miquel Cubells, 38. Carme Cubells, 39. Josep Antoni Fauquer, 40. Lena Fernández Maldonado, 41. Lena Ferrús. 42. Jordi Font, 43. Pilar Fortacin, 44. Maria Jesús Garcia, 45. Agustí Garcia, 46. Antonio Garcia, 47. Inés González, 48. Antonio González, 49. Rosa Maria Grau, 50. A. Gripal, 51. Ramon Griso, 52. Teresina Guasch, 53. Mari Guerrero, 54. Carmelo Guiu, 55-56-57. Miquel Jardí i acompanyants, 58. Úrsula Jaumot, 59. Maria Carme Jordà, 60. Albert Jordà, 61. Manel Llecha, 62. Maria Luz Llona, 63. Antoni Llop, 64. Josep López, 65. Mari Macias, 66. Mercè Marin, 67. Pere Martínez Sabat 70. , ﷽﷽﷽ Martinez, 69. iquel Jz Llona, 63. Antonio Llop, 64. Josep L Guasch, 53. Mari Guerrero, 54. Carmelo Guiu, 55. Miquel Jé 68. Anna Martínez, 69. Aurora Masip, 70. Elena Massot, 71. Alba Montagut, 72. Teresina Montagut, 73. Jaume Montia, 74. Júlia Montornés, 75. Paquita Morales, 76-77. Josep Muñoz i esposa, 78. Pere Muñoz, 79. Maria Pilar Mur, 80. Mari Carme Mur, 81. Alfonso Palazón, 82. Josefina Pena, 83. Bernardino Pinto, 84. Maria Eugenia Pinto, 85. Pepeta Poblado, 86-87. Jaume Pros i esposa, 88. Francisco Prunera, 89. Josep Maria Pujals, 90. Lourdes Pujals, 91. Tomàs Quesada, 92. José Vicente Quilez, 93. Ester Ramos, 94. Magda Ribera Sánchez, 95. Magda Ribera Llop, 96. Antonio Rodes, 97. Anna Rodes, 98. Carme Roselló, 99. Josep Rosich, 100. Josep Sabaté, 101. Ramon Sabaté Guasch, 102. Josep Maria Sabaté Guasch, 103. Josep Maria Sabaté Pena, 104. Ramon Sabaté Montagut, 105. Xavier Sabaté Ibarz, 106. Ester Sabaté Ramos. 107. Isidre Salamé, 108. Ramon Masip, 109. Flora Treig, 110. Josefina Sales, 111. Carlos Sánchez Masip, 112-113. Jaume Santamaria i esposa, 114. Mercè Serrat, 115. Margarita Suñé, 116. Josep Maria Taribó, 117. Fina Tarragó, 118. Teresa Tarragó, 119. Anna Tarragó Rodes, 120. Cristi Torres, 121. Eduard Torres, 122. Anna Uribe, 123. Carmina Vicente, 124. Salvador Virgili, 125. Rosa Maria Virgili.

ALGUNES NOTÍCIES FLIXANQUES A PROP DE LA TROBADA:

-       En aquell moment, cinc flixancos ocupaven càrrecs importants en el nou organigrama del Govern de la Generalitat: Antoni Sabaté Ibarz (Coordinador d’Acció Territorial a les Terres de l’Ebre); Xavier Sabaté Ibarz (Delegat del Govern al Camp de Tarragona); Josep Maria Sabaté Guasch (Director del Servei Català de la Salut); F. Xavier Vega Castellví (Director Territorial del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a les Terres de l’Ebre); Carles Vega Castellví (Director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Social i Ciutadania de Lleida). El planter local no para....
-       27 de maig: Resultat de les eleccions municipals a Flix: PSC-PM (41,32%), ERC (36,35%), CiU (11,61%), ICV-EUiA (3,55%) i PP (3,34%). Pere Muñoz  (ERC) seria l’alcalde els dos primers anys i Oscar Bosch (PSC), els altres dos.
-       4 de setembre: Aurora Masip féu la primera compareixença davant dels mitjans de comunicació com a portaveu del Govern, després de ser nomenada Directora General de Comunicació de la Generalitat.
-       22 d’octubre: El Comissari d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Rafael Romeo, visità Flix per donar el tret de sortida de les obres de recuperació del meandre. 
-       30 d’octubre:  El plenari de l’Ajuntament apujà els impostos municipals  un 3-4% de mitjana, tret de la taxa d’escombraries que pujà un 27%.
-       10 de novembre: Inauguració de l’ascensor de la Social.
-       25 de novembre: Laura Mur guanyà el III Concurs de narrativa breu per a dones de Palafrugell.
-       Edició del poemari “De la mà de la meva filla” d’Albert Guiu.
-       La Rosa dels vents edita la novel·la d’Andreu Carranza i Esteban Martin “La clau Gaudí”.
-       El pregoner de les Festes Majors va ser Andreu Carranza i les pubilles Marta Roc, Carola Gironès, Andrea Garcia i Cristina Ferrús.  


MÉS INFORMACIÓ GRÀFICA: 

                    Ramon Sabaté Montagut i Miquel Trallero.

                            Sisco Prunera i Mari Macias.

                             Teresa i Rosa Albesa.

                              Juanjo Agramunt i Miquel Jardí.

                     Josep Sabaté Sánchez i Josefina Sales. 

                             Marcel Bagés i Pilar Fortasin.

                              Bernardino Pinto i Maria Luz Llona.

                               Josep Muñoz i la seva dona.

                              Josefina i Àngel Coballes. 

                               Eugènia Ribera i Jordi Font.

                     Teresina Guasch i Josep Maria Sabaté Pena.

     Ramon Sabaté Guasch i  Ester Ramos amb la seva filla Ester.

                         Josefina Fernández i Antoni Llop.

                         Josep Maria Pujals i Isidre Salamé.

                  Maria Jesús Garcia Alejos i el seu marit. 

                        Salvador Virgili i Josep Antoni Ciuraneta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada