dissabte, 18 de maig del 2013

Capítol 2: PRIMERA TROBADA


RESUM:
Data: 29 de novembre de 1996.
Lloc: restaurant Chimarrao de Barcelona.
Nombre d’assistents: 98.
Representant institucional: l’alcalde de Flix, Antoni Sabaté.
Acte cultural: cap de programat. Vam cantar tots plegats “Ous pollastres” i escoltar pels altaveus l’Orfeó i l’himne de Flix,  interpretat pel Sr. Ramón Carreras.
________________

La primera trobada es va celebrar el dia 29 de novembre de 1996. Després de canviar tres vegades de restaurant, segons augmentava el nombre d’inscrits, el sopar es va fer finalment al Restaurant Chimarrao de la Zona Franca de Barcelona. Hi assistiren 98 flixancos, un gran èxit tenint en compte que es va organitzar d’una manera improvisada i la convocatòria va ser de boca-orella.
                          Una perspectiva general del restaurant.

A mi em va tocar fer l’escrit per “La Veu de Flix” i, com que sempre m’ha agradat utilitzar un to irònic, el vaig titular com a “Trobada de Flixancos a “l’exili” ”, denominació que no va agradar a tothom. De totes maneres, si tenim en compte, que segons Pompeu Fabra  “exili és l'obligació de viure fora d’un lloc que hom enyora”, i -si no m’equivoco- era el cas de la majoria que ens vam reunir al Chimarrao, la definició no anava tant mal encaminada. A la tercera trobada es va canviar per “Fllixancos fora vila” i tots contents.
També es va canviar “flixancos” per “flixancos i flixanques”. Quan diem flixancos, genèricament tothom queda inclòs, els homes i les dones,  els xiquets i les xiquetes i els “ocells i les ocelles” i trobo una  cursileria la moda que van portar els polítics, per raons òbvies, d’anar repetint “Ciutadans i ciutadanes”, “Espanyols i espanyoles”, etc.. Per cert, Tarradellas, quan va arribar al Palau de la Generalitat, va començar el seu discurs amb el crit de  “Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí” i Tarradellas era una persona amb molt de sentit comú.  He xalat molt amb el periodista Iu Forn que durant molt de temps ha fet conya al respecte en la seva col·laboració al diari ARA.
La majoria de flixancos que van venir al Chimarrao vivien a Barcelona, però també n’hi havia de: Castellar del Vallès, Sabadell, Tarragona, Mallorca, Madrid.... Predominava la mitjana edat (40-55 anys) però també hi havia persones més grans (Victorina Grau, Manolo Insensé i la seva esposa) i d’altres de les noves generacions (Aurora Masip, Jordi Rofes, Sergi Alberich). L’alcalde de Flix, Antoni Sabaté, va venir pel seu compte i ho vam interpretar com l’adhesió del poble a la nostra iniciativa.
                       Victorina Grau (la més veterana) i Antonio Llop.
                              Montserrat Suñé i Manolo Insensé.
      Les noves generacions (Jordi Rofes i Aurora Masip) amb Carme Vidal.


L’Orfeó de Flix i les seves caramelles van rebre els flixancos quan anaven entrant al restaurant. El sopar va consistir en un bufet lliure de menjar fred de primer plat, i de segon, un seguit de carns travessades per una espasa, servides directament a la taula. És el que es coneix al Brasil com a “rodizio”.
El restaurant tenia un conjunt amb vocalista, amb un repertori de les Festes Majors d’abans, amb el “Ball de Rams” inclòs. Amb Lena Ferrús vam obrir el ball amb el pasdoble “Campanera” i de seguida s’hi van apuntar els més balladors. 

                                                 La trompeta del Sr. Costa.

Una vegada acabat el ball, amb una trompeta igual que la que feia servir el Sr. Costa en els seus pregons, vaig anunciar que “Per ordre del Sr. Alcalde, es fa saber, que a continuació les organitzadores de la trobada ens diran unes paraules”. I així ho van fer Helena Ara (recordant els amics de la seva colla que ens havien deixat) i Lena Ferrús (explicant les peripècies que havien passat durant l'organització de la trobada).

Lena Ferrús dempeus durant el seu parlament enmig de Mari Carme Armora i Helena Ara.

A continuació pels altaveus del restaurant van sonar les notes de l’himne de Flix (l’antic Flix trabaja canta y rie....), interpretades pel Sr. Ramón Carreras al piano gràcies a un casset que m’havia gravat feia temps. Mentrestant  es va repartir la lletra de la caramella “Ous pollastres” que tot seguit vam cantar tots plegats.
I la cosa no va acabar aquí. A cop de trompeta vam anunciar la intervenció del Sr. Alcalde, que amb les seves paraules va posar nostàlgics els presents. “Xica, mira que bé que parla l’alcalde” va dir una flixanca que no el coneixia. “Per això és l’alcalde...” va afegir una altra.

 L'alcalde Antoni Sabaté va tancar la Trobada amb el seu parlament. A la foto es poden reconèixer a Paula Bagés, Mercè Serrat, Lidia Cortina i Leonardo Farrero.

Passades les dues de la nit vam donar la festa per acabada. El plat fort de les converses era Te’n recordes ? a base d’anècdotes de l’any de la picor, per exemple: “Te’n recordes quan anàvem els diumenges a la tarda a Cal Sant a llogar una bicicleta ?. Llavors cap xiquet tenia bicicleta”. “I més endavant a la pista de la Rosaleda llogàvem patins i vam aprendre a patinar”. “Te’n recordes quan per Setmana Santa anàvem a l’església a matar jueus amb un carrau ?”.  “Te’n recordes del dia que vam entrar un darrere l’altre a ca Tonet, la botiga que hi havia al costat de casa Alabart demanant perdigons de “copa” quan ja sabíem que no en tenia ? L’últim va haver de sortir corrent, perseguit per Tonet, que sempre portava un davantal ple de “calderilla” “ ?. I així una darrera l’altra.

FOTO HISTÒRICA: Festa Major de 1948. Després de 48 anys tres dels xiquets que surten en aquesta foto van venir al sopar: Josep Maria Pujals (2), Gerardo Mani (3) i Carmelo Guiu (6).

L’endemà del sopar van néixer dos projectes que vam posar en marxa: el primer buscar un lloc a Barcelona per trobar-nos una vegada al mes; el segon, formar una comissió encarregada d’organitzar la propera trobada.

Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 203, pàgines 41-45, desembre de 1996.

NOM DELS 98 ASSISTENTS AL SOPAR:

1.Juan Manuel Abril 2. Sergi Alberich 3. Rosa Albesa. 4. Teresa M. Albesa 5. Vicenç Alegre 6. Irene Alentorn 7. Paulino Amor 8. Lourdes Amores 9. Helena Ara 10. Joan Arcayne 11. Mari Carme Armora 12. Rosa Maria Arraez 13. Maria Pilar Bagés 14. Paula Bagés 15. Imma Baños 16. Maria Lluisa Beltran 17. Josep Antoni Biosca 18. Alfred Blas 19. Jaume Caballé 20. Juanito Caelles 21. Mariano Casadó 22. Salvador Celaya 23. Montse Cervelló 24. Manel Cortés 25. Jordi Cortina 26. Lidia Cortina 27. Montse Cortina 28. Pepe Cortina 29. Ramón Cortina 30. Leonardo Farrero 31. Jaume Ferrús 32. Lena Ferrús 33. Santi Ferrús 34. Enriqueta Fornieles 35. Jaume Fornieles 36. Joan Fortuny 37. Magdalena Fortuny 38. Josep Garcia 39. Anna Gonzalez 40. Laureana Gonzalez 41. Joana Grau 42. Victorina Grau 43. Carmelo Guiu 44. Manolo Insensé 45. Maria Rosa Insensé 46. Nuria Insensé 47. Manel Llecha 48. Antoni Llop 49. Gerard Mani 50. Pilar Mañé 51. Jordi Marco 52. Carme Marin 53. Paquita Marsal 54. Juan Martinez 55. Pere Martinez 56. Maria Concepció Martinez 57. Maria Teresa Martinez 58. Aurora Masip 59. Elena Masot 60. Mariano Masot 61. Conxita Masvidal 62. Antonio Mèlich 63. Josep Mèlich 64. Jaume Montia 65. Balbina Mulet 66. Pili Orteu 67. Anna Peralta 68. Rosalia Picas 69. Josep Maria Pujals 70. Ramona Pujals 71. Maria Dolors Pujals 72. Miquel Angel Pujals 73. Maria Lourdes Pujals 74. Magda Ribera 75. Concepció Rodes 76. Joan Rodes 77. Mateu Rodes 78. Jordi Rofes 79. Clara Robert 80. Antonio Sabaté 81. Francesc Sabaté 82. Josefina Sabaté 83. Primi Sabaté 84. Josefina Sales 85. Josep Maria Sales 86. Carles Sánchez 87. Manel Sánchez 88. Benito Sangrà 89. Tere Segura 90. Maria Mercè Serrat 91. Montse Suñé 92. Josep Maria Taribó 93. Jaume Tarragó 94. Sisco Tarragó 95. Cinta Ullate 96. Úrsula Jaumot 97. Carme Vidal. 98. Pepe Vidal.

 AQUESTES SÓN LES NOTÍCIES FLIXANQUES QUE ES VAN PRODUIR ELS DIES A PROP DE LA TROBADA:

-       24 d’octubre: En un Ple extraordinari, l’Ajuntament acorda per unanimitat la clausura definitiva de les piscines del poliesportiu.
-       26 d’octubre: Inauguració del nou rec de les Garrigues a l’Ermita del Remei.
-       La Unió Social deixa de projectar pel·lícules.
-       11 de novembre: Comencen les negociacions per externalitzar les pensions d’Erkimia. 
-       20 de novembre: Flix viu el primer simulacre d’accident químic de l’Estat.
-       El Club Patí Flix elimina a l’Igualada a les semifinals de la Lliga Catalana (4-5) i perd la final amb el Barça (3-1).
-       23 de novembre: Concert de Santa Cecília amb la participació de l’Orfeó i els Petits Cantaires. 


MÉS INFORMACIÓ GRÀFICA (AIXÍ ÉREM FA 17 ANYS):

       Pilar Mañé, Maria Lourdes Pujals, Primi Sabaté i Helena Ara.
      Maria Concepció Martinez, Elena Masot, Pili Orteu i Magda Ribera.

Jaume Ferrús, Pere Patx, Carmelo Guiu i Josep Maria Pujals (en èxtasi).

               Balbina Mulet, Josep Maria Taribó i Magda Fortuny.

                          Manel Llecha, Jaume Montia i Úrsula Jaumot.

                                 Montse Cortina i Josep Garcia.

                                   Ramón Cortina i Manel Cortés.

                                 Teresa Albesa i Mariano Casadó.

                                    Cinta Ullate i Pepe Cortina.

                     Joan Martinez, Benito Sangrà i Concepció Rodes.

                               Manuel Sanchez Masip i Alfred Blas.

              Jaume Tarragó, Conxita Masvidal i Francisco Tarragó.

               Carme Armora, Miquel Àngel Pujals i Teresa Albesa.

                                Joan Rodes i Anna Maria Gonzalez.

                                   Antoni Sabaté i Joan Caelles.

                              Maria Rosa Insensé i Salvador Celaya.

                            Francesc Sabaté i Joana Grau Passarrius.

I "colorin, colorado, este cuento se ha acabado".....







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada