dilluns, 17 d’octubre del 2016

CAPÍTOL 31: VINT-I-UNENA TROBADA DELS FLIXANCOS FORA VILA.


RESUM:
Data: 2 d’octubre.
Lloc: Restaurant “Varadero” de Sant Carles de la Ràpita.
Organitzador: Joan Antoni Mur.
Nombre d’assistents: 26.
Acte cultural: Visita guiada al MónNatura Delta de l’Ebre.
________

La trobada d’enguany se celebrà el diumenge 2 d’octubre en un lloc inèdit: Sant Carles de la Ràpita.



Joan Antoni Mur, flixanco de naixement i  rapitenc d’adopció, fou l’encarregat de l’organització. El dia abans al capvespre, mentre els socialistes defenestraven Pedro Sánchez, un grupet de flixancos ens trobàrem amb Joan Antoni  a la Farmàcia Bel de Sant Carles. La mini-trobada acabà amb un pica-pica de Primera Divisió, davant l’església Nova (que ni és església, ni és nova…).


L’endemà al matí, en “petit comitè”, férem una visita guiada al MónNatura Delta de l’Ebre, un centre creat per entendre i gaudir el Delta. És a la llacuna de la Tancada (a la foto, assenyalada per la fletxa vermella), la que té més flamencs.


L’expedició al Delta va partir del club Nàutic de Sant Carles. 


Fórem rebuts per un exèrcit de libèl·lules que no van parar de volar al nostre costat. A les salines ens van explicar com es produeix  la sal. A l’Espai Delta, els seus orígens, la seva fauna i,  mitjançant un magnífic  audiovisual, hi vam viure les quatre estacions de l’any del delta.


Des del mirador 360º vam  contemplar les aus amb telescopis. A la zona de perxar, la demostració de la navegació pels canals.


El guía, que va dir amb orgull que era de La Cava -no de Deltebre-, ens ensenyà un cranc blau acabat de pescar; és una nova espècie del Delta procedent de Mèxic, i que s’utilitza per cuinar un arròs caldós extraordinari. També vam saber  perquè els flamencs són de color rosa:  perquè mengen crustacis que porten carotens; quan neixen són de color blanc, gris i marró.


A dos quarts de tres de la tarda, els 26 flixancos que assistírem a la trobada vam fer cap al restaurant “Varadero” (foto). En un lloc preferent hi havia una exposició de referents flixancos: diversos llibres dedicats a Flix,  “La Veu de Flix”, un plat amb l’escut del poble, obra del pare de Joan Antoni, etc..


Vam dinar en una gran taula preparada amb molt de gust. En primer lloc, Joan Antoni Mur digué unes paraules de benvinguda. Va agrair que haguéssim vingut de tan lluny, afegint amb ironia  que “hi havia la mateixa distància de Barcelona a Sant Carles, que de Sant Carles a Barcelona…”. El menú de degustació fou probablement el més abundant de totes les trobades. Un darrere l’altre van desfilar els plats de pernil ibèric, bunyols de bacallà, navalles, llagostins, xipirons, llusets boníssims i gambes panxudes. Quan ja no podíem més, l’arròs tot pelat (altrament dit “del senyoret”). De postres, sorbet de cítrics. Algú va comentar que si la propera trobada es torna a fer a Sant Carles, haurem de portar un tàper…


Però la gastronomia quedà curta comparada amb el goig de retrobar-nos amb la nostra gent  i gaudir dels records flixancos. Enguany es van estrenar Albert Aguilà i esposa (a Flix vivia al carrer Major, damunt el bar Carim).


També Antonio Camús, que va viure a Flix des dels 6 als 12 anys perquè el seu pare treballava a l’empresa EMSA.  Una curiositat: els de més edat (empatats) eren Josep Maria Pujals i Ramon Alabart.


Josep Maria Taribó aprofità per anunciar que, el proper cap de setmana, farà entrega a l’església de Flix de la imatge de la Verge del Remei, que des de la Guerra Civil conservà la seva família.   


Fins les sis de la tarda no vam deixar el restaurant. L’organitzador ens obsequià amb una garba d’arròs i el llibre de poemes titulat “Amb la mar als ulls”, obra del rapitenc Valeri Boet. A la foto, Josep Maria Pujals i la seva esposa amb la garba d’arròs i el llibre de poemes.



Al port de Sant Carles continuaren les xerrades, i hi vam fer la tradicional fotografia del grup. Les trobades dels flixancos fora vila, després de 21 anys, perduren adequadament.

NOM DELS ASSISTENTS

1 Josep  Maria  Pujals. 2 Isabel Sala. 3 Miquel Jardí. 4 Maria Riera. 5 Miquel Jardí Riera. 6 Manel Llecha. 7 Ramon Alabart. 8 Olga Sales. 9 Mode Radua. 10 Xavier Serra.  11 Ramon Fontanilles. 12 Maria Prats. 13 Lena Fernández. 14 Joan Antoni Mur.  15 Mercedes Bel. 16 Albert Aguilà. 17 Magda Contijoch.18 Antoni Camus.19 Maria Pilar Barbero. 20 Josep Maria Sabaté. 21 Josep Maria Taribó. 22 Montse Crespo. 23 Victor Corbella. 24 Elena Massot. 25 Úrsula Jaumot. 26 Jaume Montia.

FOTO HISTÒRICA



Joan Antoni Mur no fou el primer flixanco que es casà amb una rapitenca. L’any 1960, Ramon Abelló es casà amb la rapitenca Joana Balanzà. A la foto, el seu pare, el Sr. Domingo, al XIIè Aplec del Remei de l’any 1979. (Foto de Josep Maria Navarro).

NOTÍCIES FLIXANQUES PROPERES A LA TROBADA

Dia 22 de setembre: Visita a Flix de la directora general de la Joventut, Marta Vilalta.
Dia 27 de setembre: El canal 33 de televisió va emetre el reportatge “Flix, la fi d’una amenaça?”, dins el programa “Quèquicom”. S’hi analitzà l’impacte de la fàbrica sobre la salut i el medi ambient. Uff!
27 de setembre: El Ple de l’Ajuntament va aprovar una moció referent al procediment de regularització cadastral, amb la finalitat que les noves revaloritzacions siguin més assumibles pels propietaris afectats. En el mateix Ple es creà una Comissió de seguiment d’ERCROS.
28 de setembre: La barca del riu de baix ha tornat a funcionar després d’unes reparacions.
Dies 1 i 2 d’octubre: XXI edició de la concentració motociclista “Vila de Flix”, organitzada per Moto Club Flix. La majoria d’activitats es desenvoluparen a l’ermita del Remei.
4 d’octubre: El dia 4 d’octubre es tallà el carrer Major en el tram carrer Escoles/CAP, amb motiu de les obres del carrer.
7 d’octubre: Presentació a Can Ventura del llibre “L’església de Flix, modificacions principals des del 1883 fins a 2015”, escrit per Irineu Visa Guerrero.
9 d’octubre: La família Taribó-Llauradó restitueix la imatge de la Mare de Déu del Remei a l’església de Flix.

MÉS INFORMACIÓ GRÀFICA



Joan Antoni Mur en el seu parlament de benvinguda. Des de l’esquerra: Olga Sales, Mode Julià, Xavier Serra, Victor Corbella, Lena Fernández i Manel Llecha.



La família Jardí Riera no falla. Miquel Jardí Jr. portà un dispositiu (es pot veure a la foto) que gravà tot el dinar en 360º.



Mercedes Bel, Elena Massot i Maria Pilar Barbero: la farmàcia va ser present a la trobada.


Jaume Montia i Úrsula Jaumot: sense ells no es podria celebrar la trobada 
   

Josep Maria Sabaté, Albert Aguilà, Ramon Fontanilles, Maria Prats i Miquel Jardí Jr. Escoltant molt atentament les paraules de Joan Antoni Mur.



Miquel Jardí Jr., Miquel Jardí (pare), Isabel Sala, Josep Maria Pujals i Ramon Alabart (el més vellets), Olga Sales i Mode Julià.


La tradicional foto del grup, al port de Sant Carles.    



El dia abans de la trobada, al migdia, anàrem a fer un tast dels productes del Delta.




A la tarda, a Deltebre hi havia una trobada de les bandes de música de Catalunya: 30 bandes i 1.400 músics. Durant dues hores i mitja van anar desfilant a la plaça de l’Ajuntament. A la foto, les bandes Filharmònica d’Amposta i la Societat Musical Espiga d’or de Deltebre.

Totes les bandes anaven fins davant l’Ajuntament on hi havia les autoritats. 


Al final, tots els músics a la vegada van tocar “Lo carrilet”. Casualment, estàvem asseguts al costat de l’esposa i la filla del compositor, Josep Bo.


TROBADA DELS FLIXANCOS DE MADRID


El dia 12 de juny se celebrà a l’Hotel Osuna la Trobada dels flixancos de  Madrid, organitzada per Àngel Coballes. Va acabar amb la projecció d’un interessant reportatge històric sobre la creació de la Colònia Fàbrica.
Al número 419 de  “La Veu de Flix” (pàgina 20), hi ha una crònica  d’Antonio Calvo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada