divendres, 11 d’abril del 2014

CAPÍTOL 21: CATORZENA TROBADA. LA SEGONA DE SITGES.

RESUM:
Data: 25 d’octubre de 2009.
Lloc: Hotel Estela de Sitges.
Nombre d’assistents: 100.
Entitat convidada: Radio Flix, representada per Aleandra Guerrero.
Personatges convidats: Jaume Ferrús Estopà i Francisco Ramón Visa.
Acte cultural: Xerrades d’Aleandra Guerrero i Jaume Ferrús, i audiovisual de Francisco Ramón Visa.
Representant institucional: Ramón Sabaté, segon tinent d’alcalde i regidor de Festes de l’Ajuntament.
Curiositat: Enguany va venir Rosita Sabaté, flixanca fora vila que viu a l’Argentina.

__________


La Comissió Organitzadora de les Trobades continuà les reunions mensuals a la cerveseria “Alt Heidelberg”: Josep Maria Taribó, Magda Ribera, Carmelo Guiu, Manel Llecha,  Josep Maria Pujals, Antoni Llop i Elena Massot.
________


L’any passat vam estar tant a gust a Sitges, que vam repetir. Se celebrà el dia 25 d’octubre de 2009, a l’Hotel Estela “l’hotel de l’Art”, que ja vam descriure a la trobada anterior. Vam gaudir d’un dia magnífic.


L’entitat convidada fou “Ràdio Flix”, representada per Aleandra Guerrero. El seu marit, Francisco Ramon Visa, ens oferí un passeig pel poble mitjançant un audiovisual.


L’altre convidat fou Jaume Ferrús Estopà, a la foto amb la seva dona.


Ramon Sabaté, segon tinent d’alcalde i regidor de Festes de l’Ajuntament, fou el representant institucional. A la foto, amb Lena Ferrús.


A les dotze començaren arribar els flixancos. Úrsula Jaumot, Aurèlia Garin (la seva mare), Montse Llop i Isidre Salamé foren dels més matiners.


La gent es va anar concentrant davant de l’hotel abans d’iniciar la visita a les singulars habitacions, decorades per diversos pintors.


Com l’any passat, abans del dinar férem l’aperitiu a la Sala Fènix. A la foto: Aleandra Guerrero, Teresa Montagut i Josep Rosich.

Enguany Aurora Masip no va poder venir perquè estava en capella (a punt de donar llum), i a mi em tocà fer la presentació de la trobada. Vaig defensar la conservació de les arrels citant Joanot Martorell: “Qui oblida lo passat, oblida si mateix”, Xulio Ricardo Trigo: “La teva pàtria és la teva infantesa” i Sèneca: “Ningú estima la seva pàtria perquè és gran, sinó perquè és la seva”. Nosaltres vam néixer i créixer a Flix al costat de persones, costums i tradicions que van marcar la nostra vida i van fer que avui siguem el que som.


Per això quan vaig a Flix hi ha coses que m’emocionen, perquè són les que vaig viure en la meva infantesa. Amb Pepe Vidal vam recordar cantant:  la baixada de les Creus (Es la pasión de Jesús...); les caramelles (“Ous pollastres”); el dilluns de Pasqua (Reina de toda hermosura...) i la nit de Nadal (És nit d’alegria, lo fill de Maria és nat al portal..). Tothom s’hi va afegir i semblava que érem a Flix.


El dinar (Amanida de fruits del mar, carn de vedella i pastís), donà pas a la part cultural de la trobada. En primer lloc, Aleandra Guerrero, degana de Ràdio Flix, ens explicà la història de la ràdio de forma molt amena.  Recordà  les persones que havien treballat a la ràdio i, que avui ocupen llocs d’alta responsabilitat fora del poble. Poguérem escoltar la narració per ràdio del gol de Nando Guiu, que va significar la classificació del Club Patí Flix a la Divisió d’Honor (quins temps aquells!),  talls de la publicitat que en el seu moment feia “Electrodomèstics Castellví”, i la veu del meu pare en l’entrevista que li feu Aleandra quan anàrem tota la família a Flix a celebrar els seus 80 anys.


Aquesta vegada matàrem dos pardals d’un tret perquè, tot seguit, Francisco Ramon Visa, marit d’Aleandra, ens va convidar a un viatge en globus des de la T1 de Barcelona a Flix i ens passejà pels carrers del poble, fent la comparació de com eren abans i com són ara. També va projectar fotos antigues de personatges del poble, que els presents van reconèixer.


Flix és el poble de la comarca que té més professionals qualificats escampats per aquests mons de Déu. Molts d’aquests flixancos fora vila han destacat en la seva professió i alguns han fet el cim, cosa que ens omple d’orgull. Enguany vam voler fer una distinció a Jaume Ferrús Estopà, enginyer industrial amb una dilatada vida professional  en el camp de la comunicació. Va fer un discurs explicant els seus records del poble a través de l’olor (la fusteria del seu pare) i del soroll (l’aigua de les comportes davant de casa seva). Comentà els seus inicis professionals, que no tingueren res a veure amb la comunicació (per exemple, feu un projecte d'una fàbrica de boines i mitjons per l’exèrcit sirià). El salt el va fer l’any 1982, quan fou el responsable de l’elaboració de l’estudi per a la creació de la Ràdio i Televisió Pública de Catalunya, ocupant els càrrecs de director tècnic, sotsdirector i, des de 1989 fins al 1995, de director general. Va subratllar l’evolució que ha fet la comunicació des dels televisors en blanc i negre que venia Castellví a Flix, fins ara. Per acabar, cità un llibre del filòsof grec Aristòtil -que el té captivat-, i  del qual llegí algunes frases.


Amb un obsequi, record de la trobada, vam agrair la presència de Rosita Sabaté, la flixanca fora vila que viu a l’Argentina i vingué a la trobada amb un fill i una néta. Ella donà les gràcies amb un emotiu parlament.


Francisco Ramon Visa i Aleandra Guerrero van rebre una placa d’agraïment de mans d’Úrsula Jaumot.


Jaume Ferrús també rebé un obsequi de mans d’Elena Massot.


Òscar Bosch s’havia d’estrenar com a alcalde a les nostres trobades, però no hi pogué assistir per problemes d’agenda. Aleandra portà gravades unes paraules seves de salutació. Ramon Sabaté, segon tinent d’alcalde i regidor de Festes, el representà i fou qui va tancar la trobada.


              Abans de marxar férem la tradicional foto de grup.

Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 354, pàgines 15-17, desembre de 2009. Crònica de Josep Maria Pujals.


FOTO HISTÒRICA: Any 1952: Berenar a casa de la família Coballes celebrant l’aniversari de Rosa Maria: Des de l’esquerra: Josep Maria Pujals, Maria José Oriol, Àngel Coballes, Maria Dolors Pujals, Josep Cervelló, neboda de la modista Elisa Jordà, Rosa Maria Coballes i Antoñita Oriol. Al cap de 57 anys, Josep Maria Pujals, Àngel Coballes i Josep Cervelló vam venir a la trobada de Sitges. Maria Dolors Pujals, Rosa Maria Coballes i, Antoñita Oriol, també vingueren a d’altres trobades. La fotografia la va fer el Sr. Coballes el dia 30 d’agost.

ALGUNES NOTÍCIES FLIXANQUES A PROP DE LA TROBADA:

- Els dies 15 i 22 de maig es produïren a Flix manifestacions  contra l’ERO d’Ercros i el tancament d’INQUIDE.
- Neix la Plataforma “Volem viure a Flix”
- El vot nul (36,21%) va guanyar a Flix en les eleccions europees celebrades el dia 7 de juny.


- El dia 16 de juny, manifestació a Barcelona contra l’ERO d’Ercros.


Els flixancos fora vila hi vam ser presents. A la foto, Isidre Salamé (d’esquena), Jaume Caballé, Josep Maria Pujals, Elena Massot i Úrsula Jaumot.

-       El 19 de juny, Oscar Bosch substitueix Pere Muñoz com  a alcalde de Flix.


- El dia 1 de juliol, vora de 1000 flixancos es manifestaren a Barcelona, contra l’ERO d’Ercros. Els flixancos fora vila també hi vam ser presents.


Jo hi vaig anar en bicicleta (foto de Francisco Ramon Visa).

- El número 19 de la Miscel·lània del CERE està dedicat a articles sobre Flix.
- El mes d’agost morí Montserrat Canals Aliaga, regidora de l’Ajuntament.
- El 10 de setembre La Veu de Flix complí trenta anys, i sembla que fós ahir.
- Les muralles del “Riu de Baix” i l’antiga resclosa del canal de navegació, nous monuments del Patrimoni Cultural de Flix.
- 8 d’octubre: Flix acollí la XVI Mostra de Cant Coral de la Ribera d’Ebre amb la presència de prop de 200 cantaires.
- 23 d’octubre: Flix celebra el Correllengua, amb la participació dels centres educatius.
- Presentació de la novel·la “Impremta Babel” d’Andreu Carranza  i del llibre “La gatera del temps” d’Albert Guiu.
- La pregonera de Festa Major fou Núria Guillén Rey i les pubilles Lara Bertran,  Montserrat Martinez, Marta Sánchez i Georgina Tarragó.  Per primer cop també hi hagué hereus: Ricard Arnaiz, Guifré Guiu, Sergi Mouron i Albert Solé.

LLISTA D’ASSISTENTS:

1.     Jaume Ferrús,  2. Teresa Albesa, 3. Vicenç Alegre, 4. Ana Maria Allosta, 5. Francisco Almacellas, 6. Joana Aubanell, 7. J. Batiste Bagés, 8. Pepe Vidal, 9. Anna Maria Barbero, 10. Maria Pilar Barbero, 11. Ramon Sabaté, 12. Juanjo Bru, 13. Maria Buenavista, 14. Mariano Casadó, 15. Josep Cervelló, 16. Ángel Coballes, 17. Josefina Coballes, 18. Maria Dolors Corbella, 19. Victor Corbella, 20. Manel Cortés, 21. Carme Cortés, 22. Teresa Cortés, 23. Anna Maria De Oriol, 24. Lluis Diez, 25. Lena Fernàndez Maldonado, 26. Lena Ferrús, 27. Ramon Fontanilles, 28. Mercedes Franch Galcerà, 29. Agustí Garcia, 30. Assumpció Garciapons, 31. Aurèlia Garin, 32. Asun Gilabert-Padreny, 33. Inés González, 34. Anna Maria González, 35. Lauri González, 36. Joana Grau, 37. Remei, 38. Mari Guerrero, 39. Aleandra Guerrero, 40. Carmelo Guiu, 41. Úrsula Jaumot, 42. Jordà Affonso, 43. Manel Llecha, 44. Antoni Llop, 45. Montse Llop, 46. Mari Macias, 47. Pere Martinez, 48-49-50-51. Maria Sabaté i acompanyants, 52. Elena Massot, 53. Teresa Montagut, 54. Jaume Montia, 55. Juana Mari Moreno, 56. Alfonso Moreno, 57. Paquita Moreno, 58. Francisco-Ramon Visa 59. Maria Prat, 60. Jaume Pros, 61. Francisco Prunera, 62. Miquel Àngel Pujals, 63. Josep Maria Pujals, 64. Rosa Radua, 65. Paquita Ribera, 66. Magda Ribera, 67. Josefina Rico, 68. Mateu Rodes, 69. Josep Rosich, 70. Rafael Rubio, 71. Mari Carme Ruiz, 72. Ramon Sabaté Montagut, 73. Josep Maria Sabaté Guasch, 74. Josefina Sabaté, 75. Josep Maria Sabaté Sabaté, 76-77-78. Rosita Sabaté i acompanyants, 79. Francisco Sabaté, 80. Josefina Sabaté, 81. Xavier Sabaté Ibarz, 82. Isabel Sala, 83. Isidre Salamé, 84. Maria Pilar Mestres, 85. Josep Sánchez Vallès, 86. Jaume Santamaria, 87-88. Lluis Serrat i acompanyant, 89. Mercè Serrat, 90. Margarita Suñé, 91. Josep Maria Taribó, 92. Cristi Torres, 93. Pili Vernet, 94. Carmina Vicente, 95-96 Maria Isabel Zapater i acompanyant, 97-98. Francesc Castellví i esposa, 99-100. Antonio Almazor i esposa.

EN EL PROPER CAPÍTOL ES PUBLICARÀ LA RESTA D’INFORMACIÓ GRÀFICA.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada