dissabte, 9 de novembre del 2013

CAPÍTOL 12: VUITENA TROBADA. ESTRENÀREM ALCALDE.


RESUM:
Data: 29 de novembre de 2003.
Lloc: Hotel Princesa Sofia de Barcelona.
Nombre d’assistents: 48.
Personatge convidat: Pere Muñoz, historiador.
Acte cultural: Conferència “Perspectives sobre el futur de Flix”.
Representant institucional: Pere Muñoz, alcalde de Flix.
Ball: A càrrec del conjunt Valverde, amb el fill d’Úrsula Jaumot i Jaume Montia, com a figura.
_______________

Enguany, com el fill pròdig,  vam tornar a l’hotel Princesa Sofia. La idea era fer el sopar a l’últim pis (Saló Top City) , des d’on hi ha una vista extraordinària de Barcelona.

 Així ho deia a la carta que enviàrem. Però necessitàvem un número mínim d’assistents i, com que no el vam assolir, ens vam haver de conformar amb un altre saló més modest.


La Trobada es va celebrar el dia 29 de novembre i va ser l’any amb menys assistents (48). Fórem pocs, però fou l’any que xalàrem més a l’hora del ball.

L’invitat, Pere Muñoz (al mig), amb Josep Maria Taribó, Josep Maria Pujals, Benet Sangrà,  Pere Patx, Antoni Llop i Carmelo Guiu.

Aquest any, el personatge invitat i el representant institucional, fou la mateixa persona. El 25 de maig van haver-hi eleccions municipals. Els d’ERC de Flix van tenir la genial idea de posar de número 1 Pere Muñoz, que havia estat el primer alcalde democràtic de Flix amb el PSUC, des del 1979 fins al 1987. El prestigi de Pere Muñoz va trencar les continuades majories del PSC d’Antoni Sabaté - ERC-AM (42,1%), PSC-PM (32%), CiU (19,1%), IPE-FIC (4,6%)-. Va ser elegit nou alcalde, i començà la seva segona etapa a la política, que el portà al Senat de Madrid, a la presidència del Consell Comarcal i a la presidència de la Taula del Consell Nacional d'ERC. Vam invitar-lo perquè ens parlés del futur del poble. Ha estat l’únic personatge que ha vingut dues vegades com a invitat; l’anterior l’any 1998.

El ball va estar amenitzat pel conjunt Valverde, que tenia la particularitat que portava com a figura Jaumet Montia, fill de l’Úrsula i d’en Jaume (el de l’esquerra, a la foto). La sintonia del conjunt amb els assistents va ser total, i vam gaudir del millor ball de totes les trobades, a base de música dels anys 60 fusionada amb la simpatia d’en Jaumet.

Rebuda dels assistents: Josefina Coballes, Magda Ribera, Elba, Máximo Pablos i esposa, Pili Pablos, Elena Massot (d’esquena).

Com a curiositat mencionaré que abans del sopar vam assistir professionalment  un flixanco que va patir una lipotímia.
Aquest any tampoc va poder venir l’Aurora Masip i la presentació la va fer Lena Ferrús, que recordà positivament les trobades anteriors, les quals ens havien permès retornar als orígens, recuperar amics i coneguts i retrobar la memòria.

Tot seguit, Pere Muñoz inicià la seva conferència sobre “Perspectives sobre el futur de Flix”. En la primera part va fer una anàlisi dels canvis demogràfics que s’havien produït al poble en els darrers anys, tenint en compte el nou fenomen de l’emigració. Dels nous flixancos, els britànics van ser els pioners; no van venir per motius laborals i van encarir els preus de les finques amb masos i les cases de pagès. Amb els anys, la població emigrant va arribar a un 14% del cens, superant la trentena de nacionalitats, destacant l’Equador, Marroc i Pakistan.
En la segona part féu referència a les perspectives: necessitat de polígons industrials, recerca d’alternatives a Ercros que començava a presentar EROs, la possibilitat que vingués a Flix l’empresa química anomenada SINTESIA, la demanda de la Residència per a la Gent Gran, etc...


Després del sopar els músics es van posar en marxa i les taules van quedar buides perquè la majoria va sortir a ballar. Va ser l’any que el ball va estar més animat i, i tot s’ha de dir, hi van contribuir la simpatia i la gràcia de Sisco Roger i Elba.


Fins i tot ens vam atrevir a cantar. Jaumet aguanta el micro davant d’Adolfo Ferrús, Elba, Pili Pablos i Sisco Roger, que s’ho passen d’allò més bé.

També vam ballar la conga. Guiats per Jaumet i la seva guitarra es pot veure  Nelly Maltempo, Antoni Llop, Lena Ferrús, Sisco Roger, Úrsula Jaumot, Manel Llecha, Magda Ribera i Agustí Garcia.

                Per finalitzar vam cantar “Amics per sempre”.

Abans de marxar vam fer la foto tradicional sota l’escut de Flix.

Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 287, pàgina 8, del mes de gener de 2004. Crònica de Manel Llecha.

FOTOS HISTÒRIQUES:

Any 1956: Al carrer Victòria (ara Gombau): primera fila: Joan Batiste Mauri, Felip Jové i Pere Muñoz. Segona fila: Dolores Heras, Úrsula Jaumot i Rosa Maria Jové. Tercera fila: Javier Muñoz i Mercedes Franch Prunera. Després de 47 anys, Úrsula Jaumot i Pere Muñoz van venir a la trobada d’enguany (foto d'Úrsula Jaumot).


Any 1951: Dempeus: ?, ?, Abelló, ?, Armora, Rofes, Pablos. Agenollats: ?, Roger, Ibarz, Ferrús, Solé i Ribes. Després de 52 anys, Agustí Pablos, Sisco Roger i Adolfo Ferrús, van venir a la trobada d'enguany (foto de Montse Bagés).

NOM DELS ASSISTENTS:

1. Rosita Albesa, 2. Vicenç Alegre, 3. Montse Bagés, 4. Adolfo Ferrús  5. Federico Blanch, 6. Pili Pablos, 7. Agustí Pablos, 8-9. Màximo Pablos i esposa, 10. Carmelo Guiu, 11. Victorina Grau, 12. Úrsula Jaumot, 13. Sisco Roger, 14. Elba, 15. Lena Ferrús, 16. Àngel Coballes, 17. Magda Rius, 18. Josefina Coballes, 19. Werner Pfefferkorn, 20. Isabel Pfefferkorn, 21. Antonio Mèlich, 22. Manel Llecha, 23. Antonio Llop, 24. Pere Martínez (Pere Patx), 25. Elena Massot, 26. Jaume Montia, 27. Pere Muñoz, 28. Carme Cubells, 29. Pili Orteu, 30. Josep Maria Pujals, 31. Miquel Àngel Pujals, 32. Francisco Pujals, 33. Anna Rodes, 34. Concepció Rodes, 35. Magda Ribera, 36. Magdalena Rius, 37. Carlos Sánchez, 38. Josefina Sabaté, 39. Benet Sangrà, 40. Mercè Serrat, 41, Josep Maria Taribó, 42. Josep Vila, 43. Lauri González. 44. Josep Maria Corcuera. 45. Imma Baños, 46. Teresa Cabré, 47. Agustí Garcia. 48. Nelly Maltempo.

ALGUNES NOTÍCIES FLIXANQUES A PROP DE LA TROBADA:

-     - 14 de setembre: Mossèn Casanova, rector de Flix,  fou ordenat bisbe de Vic envoltat de polèmica per les seves declaracions, diguem-ne, “espanyolistes”. El nou Mossèn serà Miquel Gasulla.
-       - 16 de novembre: En les eleccions al Parlament de Catalunya, ERC (33,8%) va guanyar a Flix, seguida de PSC-CpC (27,9%), CiU (24,6%) i PP (8,4%).
-       - 21 de novembre: El Ministeri de Foment suprimí els trens TALGO diürns entre Reus, Saragossa i Madrid.
-       -  22 de novembre: L’Orfeó de Flix i els Petits Cantaires van celebrar la festa de Santa Cecília amb un concert a l’església. L’endemà, van participar a la Missa Major i després celebraren un Dinar de Germanor (60 persones) al Restaurant de l’Ebre.
-      -  25 de novembre: A la factoria Ercros es realitzà un simulacre d’emergència de nivell II.
-        - 17 de desembre: Pasqual Maragall fou elegit President de la Generalitat amb els vots del  PSC, ERC i IC.
-       -  El pregoner de la Festa Major fou Victor Agramunt i les pubilles Neus Céspedes, Nerea Guiu, Yolanda Larrosa i Laia Sanchez. 


      MES INFORMACIÓ GRÀFICA:

                    Carmelo Guiu, Lena Ferrús, Pere Muñoz i Carme Cubells.


                 Anna Rodes, Victorina Grau, Teresa Cabré i Josep Vila.


         Pili Pablos, esposa d’Agustí Pablos, Federico Blanch i Agustí Pablos.


         Werner Pfefferkorn, Àngel Coballes, Isabel Pfefferkorn i Josefina Coballes.


                    Pere Patx, Josep Maria Pujals i Agustí Garcia.


                  Agustí Pablos, Miquel Àngel Pujals i Francisco Pujals.


                    Màximo Pablos i esposa i Pili Pablos.



                      Antonio Mèlich i Magda Ribera.


                       Jaume Montia i Úrsula Jaumot.


                     Magda Rius i Werner Pfefferkorn.


                      Anna Rodes i Victorina Grau.


                 Josep Maria Taribó i Nelly Maltempo.


            Carlos Sánchez i esposa, Josefina Coballes, Elba i Sisco Roger.


    _____________

   Durant l’hivern ens vam reunir, els primers dijous de mes, al Centre Comarcal Lleidatà de la Ronda de la Universitat.

_______________
     
      El mes de febrer vaig anar a Madrid a fer una visita a l’amic Manolo Alabart. El  dissabte dia 8, a les 5 de la tarda, ens vam trobar als salons de l’Hotel Palace a prendre el te amb uns quants flixancos que vivien a Madrid. Aquesta reunió va ser l’embrió de les Trobades que fan anualment els flixancos que viuen a la capital del Reino.

     Dempeus d’esquerra a dreta: Dolores Pérez, Manolo Alabart, Josep Maria Pujals, Josep Cervelló, Josefina Sabaté i Paquita Marsal. Asseguts d’esquerra a dreta: Pepe Vidal, el mestre Batiste Sabaté (A.C.S.), Eufemia Redondo i Àngel Coballes.












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada