divendres, 13 de setembre del 2013

CAPÍTOL 9: LA CINQUENA TROBADA, LA DEL TEATRE.


RESUM:
Data: 28 d’octubre de 2000.
Lloc: Hotel Princesa Sofia de Barcelona.
Nombre d’assistents: 140.
Entital invitada: El Grup de Teatre “Flexus”. Director: Joan Martinez.
Acte cultural: Representació teatral a càrrec del Grup “Flexus”.
Representant institucional: Rita Costa, regidora de l’Ajuntament de Flix.
Ball: A càrrec d’un duo (Àlex i el seu fill).

__________

Fou el tercer any seguit a l’Hotel Princesa Sofia. Quan faltaven 23 dies, els organitzadors vam fer l’última reunió abans de la trobada, a la pizzeria “Sbarro” situada a la plaça Universitat, als baixos de l’edifici aixecat on hi havia els magatzems “El Aguila”, destruïts per un incendi l’any 1981.

Carmelo, responsable dels regals pels invitats,  els va portar perquè els poguéssim veure. Estàvem asseguts a una taula molt a prop del carrer i la cartera amb els regals estava a terra al costat del seient de Carmelo. En un tres i no res va desaparèixer.   L’havien robada! La cinquena trobada començava malament. “Tot el que es pugui resoldre amb diners, no serà cap problema” va dir Carmelo. És veritat, es tractava de tornar-los a comprar.


Alguns dels organitzadors: Rosa Albesa, Úrsula Jaumot, Josep Maria Pujals, Magda Ribera, Mercè Serrat, Carmelo Guiu, Elena Massot, Lena Ferrús i Antonio Llop.

La trobada va ser el dia 28 d’octubre i van venir 140 flixancos. El que semblava que havia de ser un rampell de poca durada s’estava consolidant, i els mateixos organitzadors no ens acabàvem de creure la resposta que continuava tenint la nostra convocatòria, quan tothom tenia present com havia acabat la Fira de Flix.....

L’entitat invitada, el Grup de Teatre “Flexus”, va néixer a la tardor de l’any 1992 gràcies a una iniciativa de Dolors Corbella; el primer director en va ser Joan Vizcarro. Deixant a part un “Grup d’animació” que va intervenir en diversos esdeveniments locals, l’estrena de la primera obra de teatre (“Gente bien” de Santiago Rusiñol), va tenir lloc a Vinebre el dia 18 de desembre de 1993, perquè la Social estava en obres per mor de l’aluminosi. Fins el dia 19 de febrer del 1994 no es va poder estrenar a Flix, als salons del Casino. El 12 de novembre del mateix any van estrenar “Jo seré el seu gendre”, aquesta vegada a la Social. Altres obres que havien representat són: “Pobre Ròmul”, “La vida és una tómbola”, “Un dubte raonable” i “Dos embolics i una recomanació”.

Com a representant institucional vingué la regidora Rita Costa, perquè l’alcalde Antoni Sabaté estava encapçalant una manifestació, a Amposta, en contra del transvasament de l’Ebre.

Els assistents van ser rebuts amb la música de la Jota de Flix. El material que vam entregar aquest any va consistí en: 

                                      La targeta d'identificació.

                                                El programa de la funció teatral.

                                 El llibret amb un resum de la història del grup "Flexus".

El llibret “El joc de les paraules flixanques”, obra de Jordi Rofes i Aurora Masip, fet amb el propòsit de contribuir a que les paraules i expressions purament flixanques (abadejo, agranar, ambigú, aubergi, bajoques, cabessudos, asbanit, llord, etc..) perdurin en el temps.  

Al costat de la taula de recepció oferíem  Loteria de Nadal per ajudar a finançar la trobada.

Com els anys anteriors, Aurora Masip va presentar i conduir la trobada. En aquell moment, Aurora era la responsable de la informació econòmica de l’Ona Catalana.

Abans de l’actuació del grup “Flexus”,  Joan Martínez, el seu director des de l’any 1995, ens explicà la seva història. A la fotografia, Joan Martinez amb la seva parella.

A continuació, va començar la funció teatral, amb la interpretació d’una selecció d’escenes del muntatge “La vida és una tómbola”.

           Joaquim Cervelló i Ingrid Sabaté  interpretaren “Suor”. 


Pili Pros i el polifacètic Josep Maria Barbero  interpretaren “L’anada al teatre”.

Antonieta Nicolàs, Joaquim Cervelló i Albert Serra  interpretaren “Els nens”.

Ens van fer riure molt i van ser molt aplaudits. Era un escenari nou pels actors i hi van obtenir matrícula d’honor.

Arribà l’hora del sopar, i els cambrers ens van portar els plats que figuren al Menú.

A la sobretaula, Aurora ens presentà Rita Costa, regidora de l’Ajuntament de Flix. Els que em coneixeu,  sabeu de la meva dèria per les Rites, o sigui que vaig estar molt content de poder conèixer-la personalment. Va manifestar que se sentia igual de flixanca que tots els que estàvem vivint fora vila, que el seu sentiment envers el poble venia de part del seu pare, que era de Gandesa i va jugar de defensa lateral amb l’equip de futbol del Flix al costat d’Alfonsito Guiu, Sisco Roger i Agustí Pablos. Va afegir que, en aquell moment, se sentia feliç, de poder treballar pel poble des de l’Ajuntament. Va ser molt aplaudida.

Tot seguit, l’Àlex i el seu fill van fer ballar els assistents. A l’esquerra de la foto, els músics que  amenitzaren el ball, acompanyats de Josep Vila i Teresa Cabré.


El ball s’allargà fins les tres de la matinada. Abans de marxar, i com va sent tradició, vam formar una gran rotllana amb la música d’Amics per sempre”.

I els més “troneres”, com diu Lena Ferrús a la seva crònica de “La Veu de Flix”,  continuarem la tradició de fer-nos una fotografia davant l’escut de Flix.

Quan semblava que tot s’havia acabat, els que encara no havíem marxat vam gaudir de l’actuació espontània del tros d’artista que és  Montse Corbella. Va ser un monòleg per riure, però també per plorar.


Podeu trobar més informació d’aquesta trobada a “La Veu de Flix”, número 250, pàgines 5-10, novembre de 2000. Crònica de Lena Ferrús.

 FOTO HISTÒRICA: Diumenge de Rams de 1952: Després de 48 anys, Antonieta Cervelló (2), Elena Massot (3), i Anita Rodes (6), mare d’Elena Massot, van venir a aquesta trobada. Dolores Pérez (1) va venir a d’altres trobades. El número 4 és Joaquim Cervelló i el 5 Antònia Rodes.


ALGUNES NOTÍCIES FLIXANQUES QUE ES VAN PRODUIR ELS DIES A PROP DE LA TROBADA:

- 10 d’octubre: Un 60% dels comerciants de Flix es van afegir a la vaga en contra del Decret de liberalització dels horaris comercials.
- 12 d’octubre: Mentre la Guàrdia Civil celebrava la festa de la seva Patrona al quarter, a la Plaça d’Espanya, ERC  celebrà una botifarrada com a rebuig al “Dia de la Hispanidad”.
- 21 d’octubre: Antoni Sabaté va ser nomenat president del PSC de les Terres de l’Ebre.
- Els dies 21, 22 i 23 d’octubre a Flix van caure 179 litres/m2 d’aigua a causa del temporal.
- 23 d’octubre: En el Ple Municipal ordinari s’aprovà la revisió a l’alça de les taxes i els impostos del municipi.
- 3 de novembre: Josep Garcia Llorente va ser escollit nou president de la Cooperativa Agrícola, substituint Josep Maria Barbero.
- Aquest any es van editar els següents llibres d’Andreu Carranza: “A Mumpare”, “Anjub” i “ La filla de la memòria”.
- El Pregoner de la Festa Major d’enguany va ser Ramon Sabaté Ibarz, i les pubilles, Raquel Martos Enseñat, Sònia Gonzàlez Solé, Marta Figueras Rius i Cristina Martinez Poblado.

MÉS INFORMACIÓ GRÀFICA DE LA TROBADA:

Jaume Ferrús, Ramon Escardó Mur, Pepita Mur, Paquita Mur, Victorina Grau, 
Anna Rodes, Teresa Tarragó i Alberta Arràez. 

          Jordi Rofes, Aurora Masip, Joan Grau i Ramon Masip. 

            Conrado Martínez, Benet Sangrà i M. Concepció Rodes. 

                             Manel Llecha i Lena Ferrús. 

                             Santiago Lopez Mulet i Eloïssa Bosch. 

                                Josep Mèlich i Josefina Sales.  

                                 Martí Sabaté i esposa

                              Ramona, Francisco i Miquel Àngel Pujals. 

                                   Josep Maria i Maria Dolors Pujals.

                                    Santiago Ferrús i Lídia Cortina.     

                               Werner Pfefferkorn, Josefina i Àngel Coballes. 

                                  Josep López, Magda Cervelló i Rosa Visa.

                                      Anna Maria i Antoñita Oriol amb els marits. 

                                           Pili Pros i Alfonso Carrillo.

                                        Joan Cid i Petry Gomez.

Octavio Zapater i esposa, Magda Rius (mare de Josefina i Àngel Coballes) i Werner Pfefferkorn. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada