dilluns, 10 de juny del 2013

Capítol 4: PRIMERA TROBADA A L’ERMITA DEL REMEI.


RESUM:
Data: 9 de maig de 1998.
Lloc: Ermita del Remei de Flix.
Objectiu: Menjar la clotxa, cantra els Goigs i ballar sardanes i jotes.
Nombre d’assistents: 91.
Acte cultural: Visita guiada a la Reserva Natural de Sebes.
De propina: Sopar-show al local de la Social.

__________________________



Durant l’hivern, les reunions a la cerveseria  “Ciutat Comtal”, les fèiem dins el local: Carme Armora, Helena Ara, Lena Ferrús, Pepe Cortina, Cinta Ullate, Balbina Mulet, Eduard Torres, Gerardo Mani.

A l’estiu, les fèiem a la terrassa: Jaume Caballé, Úrsula Jaumot, Joana Grau, Antonio Llop, Josep Maria Taribó, Elena Massot , Antonio Mèlich i Lena Ferrús.
________________ 

Durant l’hivern, vàrem continuar les reunions els primers dimarts de mes a la cerveseria “Ciutat Comtal”. Encara no ens havien fet fóra. Un dia ens vam preguntar: Perquè no fem una trobada la primavera, per menjar la clotxa a l’Ermita de Flix ? Dit i fet.


La convocatòria es va fer pel dissabte 9 de maig. Vam tenir un dia magnífic i la gent va respondre molt bé perquè  ens vam reunir 91 flixancos. Entre els  nouvinguts a les trobades hi havia  Ramon Alabart i Olga Sales,  Juanjo Agramunt, Josep Antoni Ciuraneta, Ricardo Rico i la seva mare,  Ramon Aresté.. etc..

La Comissió de Festes de l’Ajuntament de Flix, es va cuidar d’organitzar la part gastronòmica. Van col·locar taules allargades amb tot el fato, perquè tothom hi tingués l’accés fàcil. Cadascú es va muntar la clotxa al seu gust.

               Menjant la clotxa: Josep Antoni Ciuraneta, Carmelo Guiu i Pere Patx.

                            Sisco Prunera entre Úrsula Jaumot i Mari Macias. 

Maria Teresa Albesa, Pere Patx, Lena Ferrús, Úrsula Jaumot i Josep Maria Pujals.

Descansant una estona: Paula Bagès i marit, Àngels i Josep Maria Taribó, Maria Dolors Corbella, Josep Maria Llombart, Lluis Serrat i Sra.

Jaume Ferrús i Sra, Charo Gesteira i Isabel Sala (esposes de Francisco i Josep Maria Pujals).
Magda Ribera, Elena Massot, Josep Maria Pujals i Lena Ferrús, components de la Comissió Organitzadora de les Trobades.

Aquell dia també es va celebrar un homenatge a la mestra Maria Mur i van fer una Missa a l’Ermita. Entre els antics alumnes que van venir, de fora de Flix, vaig reconèixer Lolín Vall i un fill del Sr. Muntadas. Quan va acabar la Missa uns quants vam cantar els Goigs a la Mare de Déu del Remei.


Una vegada enllestida la clotxa, es va formar una gran rotllana: Josep Maria Taribó, Sra. Taribó, Lolín Vall, Josep Maria Pujals, Pilar Bordonaba i Inés González.
I també vam ballar la jota.

I abans de marxar:


                       L’alcalde Antoni Sabaté ens va dirigir unes paraules.

Vàrem fer la foto del grup.

Al final, ens donàrem les mans fent una gran rotllana acompanyats amb la música d’úica﷽﷽﷽﷽﷽﷽aslladarl grup. (al costat Piscina Municipal)  tancat dia 7“Amics per sempre”.

Al migdia ens traslladàrem, tota la colla, a la Reserva Natural de Sebes, per fer una visita guiada.

Els flixancos fora vila a Sebes, escoltant atents les explicacions d’Òscar Bosch.
_______________ 

Aquí, teòricament, s’havia d’acabar la trobada. Però jo havia quedat amb Manolo Alabart, Ramon Fontanilles i Tomàs Ibarz de trobar-nos a la nit a la Social amb les guitarres, per fer un mos i cantar una estona.

FOTO HISTÒRICA: Any 1962 a Sindlingen (Alemanya): Jo (esquerra) amb Tomàs Ibarz (dreta) i un amic alemany que tocava l’acordió.

L’estiu de l’any 1962, vaig estar un mes a Frankfurt treballant als Laboratoris d’Investigació de la Farbwerke Hoechst. Tenia la residència  al mateix bloc de Tomàs Ibarz i Agustí Pablos, i els caps de setmana vam viure junts estones molt divertides. Tomàs s’havia fet un nom com a cantant i havia actuat públicament. “La Paloma”, cantada en alemany, era la cançó que brodava i la més aplaudida. Tots dos junts, cantàvem a dues veus i en alemany acompanyats amb la guitarra, la cançó “Helow, Mary Lou”, i teníem molt d’èxit. Fins i tot vam arribar a actuar al saló on anaven a ballar els flixancos, que estava en un vaixell amarrat al riu Mainz  de nom “Mainz Palais”. Agustí Pablos feia d’animador...
Per això, i perquè sóc un romàntic, em feia molta il·lusió retrobar-me amb Tomàs i recordar moments viscuts feia 36 anys. I si afegíem a l’esdeveniment Manolo Alabart i Ramon Fontanilles (el Duo Titánico), allò podia ser el súmmum.

Va córrer la veu, i lo que havia de ser una reunió en “petit comitè”, es convertí en una prolongació de la trobada a l’ermita, amb els flixancos fora vila que ens havíem quedat a dormir a Flix. Érem 25, capitanejats per l’alcalde,  disposats a passar-ho bé.

Primer vam fer un pica-pica:

            Tomàs Ibarz i Antoni Sabaté (oncle i nebot), van presidir la festa. 

Rosa Maria Grau, Paquita Marsal, Dolores Pérez, Josep Antoni Collazos i Maria Teresa Segura.

        Ramon Fontanilles, Juanjo Agramunt, Pepe Vidal i Manolo Alabart. 

Maria Pilar Solano, Pere Patx, Lena Ferrús, Josep Antoni Ciuraneta i Maria Teresa Albesa.

Antoni Sabaté, Antonio Hereza, Elena Massot, Carmelo Guiu i Maria Pilar Solano.

            Vicky Gotós, Josep Maria Pujals, Isabel Sala i Agustí Garcia. 

Com és habitual en les nostres trobades, Antoni Sabaté ens va dirigir unes paraules.

                    A continuació vam entrar a la part musical.

Vam començar amb havaneres i cançons melòdiques: Isabel Sala, Manolo Alabart, Josep Maria Pujals i Pepe Vidal.

Manolo Alabart, Tomàs Ibarz, Josep Maria Pujals, Ramon Fontanilles i, en primer pla, Antoni Sabaté. Tomàs Ibarz va ser la figura de la nit.

A poc a poc ens vam anar animant mentre el senyor alcalde  encenia un cigar. En acció, Manolo Alabart, Tomàs Ibarz, Josep Maria Taribó, Josep Maria Pujals, Pepe Vidal i Ramon Fontanilles.

I vam acabar cantant, tots plegats, el “Uno de enero, dos de febrero....” i similars.

La festa va durar fins molt tard. Vam xalar molt, i segur que més d’un del poble se’n recorda, perquè els cants arribaven a uns quants metres a la rodona. Els Flixancos Fora Vila ens vam fer sentir la nit flixanca del dia 9 de maig de 1998. 






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada